Întreținere și reabilitare infrastructură feroviară

https://clubferoviar.ro/cale-ferata-reabilitata/

Lucian Bode și Ioan Pintea promit 600 km de cale ferată reabilitată pe an în regie proprie

20 noiembrie 2020

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și directorul general al CFR SA, Ioan Pintea, promit că vom avea 600 km de cale ferată reabilitată pe an, cu noile trenuri de lucru ale companiei de infrastructură. Alături de prim-ministrul Ludovic Orban, cei doi au fost vineri la Pojorâta, în județul Suceava, pe secția de cale ferată 502, unde a avut loc o lucrare demonstrativă de refacție a căii ferate.

Pe scurt, pentru cine nu are rabdare sa citeasca sau sa se uite la video:

  • in anul 2019 Romania (CFR SA) a cumparat un tren de lucru semiautomat pentru refactia caii ferate (readucerea in parametri normali). Acesta poate face aprox. 1 km pe zi, deci aprox. 300 km pe an
  • urmeaza sa mai vina inca unul la fel
  • este demarata o procedura cu fonduri UE pentru alte 2 trenuri automate, cost total 200 milioane euro, inca o data mai performante si mai automatizate decat cel existent deja.
  • cu cel existen si cu cel care urmeaza sa vina in curand (deci cele semi-automate) sunt programati la refactie 600 km in anul 2021.

Pentru cei care vor spune ca nu s-a facut nimic pana acum si nu cred ca se va face nici in viitor: Romania nu a avut pana acum asa ceva si se lucra manual, mult mai lent (de 4-5 ori mai lent), plus lipsa oameni. Deci nu exista comparatie cu trecutul. Unde s-a mai facut cate ceva, s-a facut licitatie. Asta dureaza. Acum discutam de activitate in regie proprie, nu mai trebuie nici o licitatie. Se face si gata. Doar trebuie asigurate materialele de lucru (de fapt banii). Oricum insa e mult mai ieftin decat prin licitatie.

CFR SA are in grija ca. 9.000 km cale ferata, din care vreo 40% cale dubla. Plus liniile secundare din gari. Dar alea principale fac aprox. 12.500 km de cale simpla. Daca vom avea capacitatea de a reface 1200 km an, inseamna ca in 10 ani pot fi trecute toate printr-o refactie - asa cum e si normal. Speram sa intram in aceasta normalitate, in ciclul normal de 10 ani. Asa cum la sosele cam la 8 ani trebuie refacut stratul de asfalt, asa aici cam la 10 ani trebuie revenit, pentru a mentine liniile in parametri.