Autostrăzi - planuri, proiecte, discuții generale

Autostrăzi - planuri, proiecte, discuții generale
0

Aveti aici lista autostrazilor prevazute in Master Plan.

La aceasta lista se mai adauga drumurile express, care sunt pe o alta lista (acolo apare de ex. Ploiesti-Bacau).

Daca vedeti bine, Craiova-Pitesti apare ca autostrada. Asadar putem cere sanctionarea administrativa a celor care au deturnat acest proiect - inceput cu planificare de autostrada pe vremea lui Ciolos - si apoi deturnat in drum express pe baza unui studiu de fezabilitate facut in 2007-2008 - stim cu totii cat de serios poate fi un studiu vechi de 10 ani si facut in perioada in care se faceau SF-uri pe banda rulanta.

1 Like

De ce ar fi trebuit sa ramana A? Nu e trafic NICAIERI in Ro pt autostrada!!! …
Bine ca s-a pornit procedura de executie, e f bine si DX …

Referitor la DX spre Craiova… justificarea CNAIR că au pornit DX și nu A e că studiul de fezabilitate e făcut pentru DX… asta ca să nu mai piardă timp cu un nou SF.

Dar chestia asta cu „nu avem NICĂIERI trafic de autostradă” e, zic eu, nefundamentată. Nu, și nu mă bazez doar pe valorile de trafic din weekend. Mă refer mai ales la transportul economic, de marfă precum și la alte criterii deciziilor de a face o autostradă, inclusiv previziuni de trafic ce vor fi.

Cel puțin pentru mine e foarte clar: tot ce e pe CORE din rețeaua TEN-T ar trebui să fie autostradă. Mai mult, beneficiază și de cea mai mare co-finanțare de la UE (85%), pe când, cele comprehensive, ori ori și acolo putem dezbate oportunitatea, necesitatea, traficul, costuri etc.

Dacă plecăm din start cu anumite proiecte ca DX înloc de A, sincer cred că vom ajunge peste N ani să ne coste mai mult „fazarea” asta de care vorbea cândva Rus… lasă că facem acum DX și ulterior A… nu, nu merge sincer, suntem prea săraci să facem astfel de cârpeli.

Unde ar fi traficul ala de A? Prin natura activitatii eu folosesc A tarii, doar in vara, mai fregvent, in cursul anului mult mai rar.
In fiecare an, am aceiasi imagine, A goale! Trafic aglomerat pe DN, dar in momentul când se continua cu A ,acela asa zis trafic infernal pur si simplu dispare, se evapora . In vara (august) pe 4 august, am plecat in concediu spre vest.Pe contra-sens veneau in concediu cei de afara
Pe DN68A ,pe DN7 , pe DN1, mult trfic,pentru un DN desigur, se circula greu, fara prea mari posibilitati de a depasi.Cand se urca pe A1 sibiu-deva,margina -nadlac tot traficul ala obositor de DN DISPAREA, ba chiar in drum spre Nadlac efectiv am depasit 30 de tiruri si 25 de turisme, si m-au mai depasit alti 10 !!! Asta intr-o ora jumătate de mers pe A!!! Asa este in fiecare an…
Nu mai zic de A2, am circulat toamna,iarna primavara,(drum pana la Mangalia din Ploiesti) pai ce sa zic,era PUSTIE.Surpriza a fost ca am mai vazut cateva tiruri de Bulgaria, banuiesc ca le convine mai mult daca trebuie sa ajunga la Burgas sau Varna.
Vb de trafic de A când populatia tarii scade, natalitatea e f scazute,ne visam cu trafic de Germania (ne place sa ne comparam cu o tara de 80 mil ?!?!).
Inca o exagerare e cu cei 85% bani de la UE.Pragmatic vb suma REALA e de 50% din VALOAREA TOTALA A UNUI PROIECT ! UE NU plateste SF,PT, TVA, exproprieri, mutari de utilitati. Ca sa accesezi un proiect pe banii UE trebuie sa bugetezi pt fiecare euro de la UE ,2 euro din buget. Stiu,o sa sara toti ca e bine si asa! Da e bine nu zic, dar nu sunt 85% AJUTORUL UE !!!

Pe scurt, UE finanțează și studii de fezabilitate inclusiv. Vezi A8. Dar nimeni nu a zis că UE plătește tot și nu e o exagerare deloc! Dar 85% e mai bine decât 35%, nu crezi?

Revenind, tu vezi traficul din prisma faptului că tu mergi pe Autostradă și nu vezi mașini? Acesta e criteriul?

Dar un DN super aglomerat la ce criteriu intră? Merge și un 2+1?

Deci pe PiSi cele 2 SF-uri au fost platite de UE de 2 ori? Mi-e greu sa cred ca aia dau bani de doua ori pe aceleasi hartii…

Nu… UE nu a plătit pentur PiSi. Cel puțin nu pentru ăla vechi, iar pentru cel nou nu știu dacă a fost prins în cererea de finanțare. PiSi e o struțo-cămilă. Dacă era plătit de UE acest studiu s-ar fi făcut cum trebuie, clar.

Revenind, problema e mai degrabă, aș zice, de ce sunt în stare să cerem noi de la UE. Cred că e foarte important să avem oameni comeptenți care să facă lobby suficient încât să ne finanțeze ce dorim, deci inclusiv SF-urile. Pentru A8 se vorbește chiar acum de faptul că inclusiv UE e dispusă să finanțeze studiul de fezabilitate.

Referitor la PT, cum la noi se lucrează în sistem fidic galben și PT + Execuția vin la pachet, ambele beneficiază de finanțare UE. Iar atât timp cât relocarea utilităților sunt prinse în proiect, nu văd de ce nu ar fi finanțate și acestea. Dar poate greșesc și mă contrazice cineva. Oricum, nu se compară cu valoarea exproprierilor. Gen la Ploiești-Brașov ar fi nevoie de vreo 900 milioane euro (să zicem suma maximală luată în considerare).

Mi se pare o idiotenie iesita din comun acuzarea celor ce au lansat drumul expres Craiova Pitesti in mod real , cu licitatie - constructor numit si maine santier la Robanesti si Bals , acuzarea lor cu nu stiu ce argutii avocatesti - securiste ale scolii de la Baneasa promotia 1995 - 2010 ca " vai ati sabotat marea si stralucitoarea autostrada Pitesti Craiova pentru care un mare guvern pregatea licitatia unui studiu de fezabilitate " .
Drumul expres are studiu de fezabilitate si scapam de patru ani de hartogaraie , punct !
Trecand la lucruri concrete , avem sperante la semnarea contractelor pentru 99 de kilometri de autostrada - drum expres pana acum - 56 de km jumatatea de Vest a drumului expres Craiova Pitesti + 6 km din Bors - Barcau + 17 km din autostrada de centura Sud + 10 km din capatul ( speram provizoriu ) al autostrazii aeroportul Targu Mures - Targu Mures , cu o decizie asteptata privind contestatia la constructorul Strabag .
Cu cei 10 km de la Cristian Rasnov , ajungem la 109 km .
Numai ca acesti 109 km sunt risipiti in Bihor , Brasov , Mures , Ilfov , Dolj !
Cu birocratia dementa a anilor 2010 si teama de raspundere a administratiei vom avea poate contestatii rezolvate in doi ani pe cei 37 de km ramasi din autostrada de centura Sud , pe cei 20 de km contestati din Suplacu de Barcau - Bors si poate constructori pe Slatina Pitesti - 56 de km si cam atat .
Manierele delirante de atribuire ale proiectelor dupa sablonul " deciziilor de justitie " duce la derive ingrozitoare , cu licitatia pentru ultimul segment al Bors Barcau blocata de un constructor italian ( Olivieri ? ) care duce in fata Curtii Constitutionale ?! cautiunea anti-contestatie ceruta ( in sfarsit ! ) .
Departe , foarte departe constructori numiti pentru Pitesti - Curtea de Arges si Sibiu - Boita ( ne infundam aici intr-o gherila politacarda cu " foraje insuficiente " si " ucidem mediul in munte " " faceti alt studiu " etc etc etc lansata de deputati informaticieni , nu geologi si ONG-uri politice ) si foarte departe ( nici n-au publicat pe SEAP licitatia de un an ! ) constructori pentru Nadasel - Suplacu de Barcau .
Ca sa complice totul si mai bine pe Nadasel - Suplacu de Barcau s-a ales solutia " tunelului " pe Meses ( 800 de metri inaltime , absenta rocilor si un masiv paduros modest ) cu un cost de 150 - 200 milioane de euro pentru 2,8 km .
Bors Nadasel este SINGURA autostrada cu proiect - studiu de fezabilitate - finantare clara din tara .
N-avem nimic clar in rest .

… te doare mintea…

Ridicol .
Se imprastie in zece idei de proiecte in loc sa liciteze ce e finantat si proiectat , Nadasel - Mihaiesti ( apropo , de ce au reziliat contractul cu Maltauro acum un an ? ) - Zimbor - Poarta Salajului si sa inchida repede tentativele de sabotaj cu pretexte ecologice de pe Sibiu - Pitesti , semnand contractele acolo .

Pariez ca nu stie de existenta tronsonului aeroportul Targu Mures - orasul Targu Mures al autostrazii , blocat de " Justitie " de vreo opt luni , nici de centura Timisoara Sud , blocata identic .
Ce ma sperie mai mult e ca nu doar faptul ca nici ea , nici foarte probabil Iohannis nu cunosc aceste proiecte si blocajul lor birocratic , dar nici ministrul Transporturilor , Sova !

Nu “au reziliat”, ci Maltauro a reziliat, din lipsa de capacitate de lucru.

Legat de A3 langa Tg. Mures, nu e nimic blocat DE JUSTITIE, ci de CNAIR, prin decizii idioate si caiete de sarcini proaste, care sunt evident contestate de cei nemultumiti. In plus a durat 2 ani la CNAIR relicitarea la A3 langa Tg. Mures, dupa ce constructorul anterior s-a retras TOT DIN CAUZA CNAIR, care nu dat ordinul de incepere in termenul contractul de 1 an de la semnarea contractului.

DECI ITI DAI SEAMA DE ABERATIE: CNAIR semneaza contractul si peste 1 an inca nu a dat oridinul de incepere, pentru ca inca nu exista autorizatie de constructie, care se emite de catre Ministerul Transporturilor. Si asa s-a ajuns la reziliere si nevoia de licitare. Dar bine ca ai gasit tapul ispasitor: justitia.

De ce nu te iei de CNAIR ca a durat peste un an sa dea un rahat de ordin de incepere si peste 2 ani apoi sa reliciteze?

Comunicat de presă

Un pas important pentru realizarea drumului de mare viteză Focșani - Bacău

15.11.2018

Miercuri, 14.11.2018, Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a semnat, Contractul de servicii “Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru drum de mare viteză Focșani - Bacău” cu operatorul economicCONSITRANS S.R.L.

Obiectul contractului de servicii constă în Elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru “DRUM DE MARE VITEZĂ FOCȘANI - BACĂU”, pregătirea documentației de atribuire pentru execuția lucrărilor, precum și asigurarea asistenței pentru susținerea aplicației de finanțare și asigurarea asistenței pe durata desfășurării procedurii de achiziție publică pentru execuția lucrărilor, în conformitate cu Caietul de Sarcini și cu respectarea legislației în vigoare .

Valoarea contractului este de 20.123.408,52 Lei fără TVA, iar durata de prestare a serviciilor este de 24 luni de la data de începere a contractului.

Sursa de finanțare a acestui contract este: POIM 2014-2020 și Bugetul de Stat.

5 postări au fost comasate într-un subiect existent: Drum rapid Ploiesti – Brasov

:grin:

de la API, comunicat pe facebook:

https://www.facebook.com/proinfrastructura/photos/a.441074709399875/1138343156339690/

Mâine, 14.12.2018, se deschide “ciotul” de 6,5 km al Autostrăzii A3 din zona metropolitană a Capitalei, între Str. Petricani și Centura București (DNCB).

Cu acest tronson, avem în total doar 58,4 km noi de autostradă inaugurați în 2018, departe de minciunile gogonate și promisiunile fanteziste cu 100 km sau chiar mai mult!

De exemplu, în 14.12.2017, chiar în Parlamentul României, fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe mințea cu o nerușinare dezarmantă că în 2018 “vor fi minim 156,7 kilometri [de autostradă] dați în folosință” (Mediafax: http://bit.ly/2OZ329f) dintr-un total de aproape 187 km câți erau în acel moment în execuție!

(…)

Cei 58,5 km de anul asta sunt:
A10 - ca. 29 km
A3 Gilau-Nadaselu - ca. 10 km
A3 Iernut - aeroport Tg. Mures - ca. 13 km
A3 intrarea in Bucuresti - ca. 6,5 km

Contorizarea corecta se face in momentul in care un sector de autostrada este DAT IN EXPLOATARE COMERCIALA, deci nu se numara kilometri finalizati, dar pe care nu se circula. Orice incercare de a demonstra ca mai sunt kilometri finalizati in 2018 pe Lugoj-Deva este o MINCIUNA, pentru ca nu s-a facut nici macar vreo receptie, pe multi km lipsesc marcajele si nu mai vorbim ca nu se pot folosi din motive de zone problematice, fix in dreptul nodurilor. Dar repet, chiar daca s-ar face receptia, tot nu intra in calcul. Asa s-a intamplat cu cei 10 km din A3 Gilau - Nadaselu, care au fost receptionati 100% de anul trecut (2017), dar care se contorizează abia anul ăsta, după ce au putut fi folositi.

Sau, daca se insista cu contorizarea km cand sunt aproape gata, cum sunt cea mai mare parte pe A1 Lugoj-Deva lot 3+4, atunci nu mai intra in 2018 cei 29 km de pe A10, care la final de 2017 erau in faza mult mai avansata decat acum Lugoj-Deva 3+4 (pe A10 in dec. 2017 marcajele erau 100% gata, asfalt 100% gata, doar receptia nu era facuta din diverse motive mai mult sau mai putin serioase. Acum pe A1 marcajele sunt gata doar pe lotul UMB, fara vreo 2 km pe care inca se lucreaza la terasamente - deal Soimus, dar pe lotul Comsa - lot 3 - marcajele inca lipsesc cu desavarsire, plus si aici pe inca peste 1km se lucreaza abia la terasamente). De asemenea nu mai intra pe 2018 cei 10 km Gilau - Nadaselu. Si astfel, cum ai lua-o, NU SE POATE AJUNGE LA 100km pe 2018.

Comunicat de presă

02.08.2019

Documentația pentru construcția Drumului Expres Brăila – Galați a fost trimisă la ANAP!

CNAIR SA a transmis în vederea validării către ANAP documentația aferentă procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică Proiectare și Execuție „Drum Expres Brăila - Galați”. După finalizarea acestei etape, contractul pentru proiectare și execuție va putea fi postat pe SEAP, pentru ofertare.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Drumului Expres Brăila - Galați, în lungime de 11 km.

Durata de realizare a acestui contract este de 34 luni , din care 10 luni pentru activitatea de proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor.

Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.

Comunicat de presă

02.08.2019

Autostrada Brașov – Bacău intră în linie dreaptă! Au fost depuse trei oferte pentru Elaborarea Studiului de Fezabilitate si Proiectului Tehnic!

În data de 01 august 2019, a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului “Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov-Bacău".

În cadrul acestei proceduri ofertele au fost depuse de către următorii ofertanți:

  1. INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A.

  2. Asocierea SEARCH CORPORATION SRL&PRIMACONS GROUP SRL

  3. SC TPF INGINERIE SRL

Valoarea estimată a contractului este de 29.843.369,00 lei fără TVA, iar durata contractului este de 30 luni.

Semnal de la herr Erich.
Autostrada A1 nu trece Carpații.
https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/razvan-cuc-finantarea-autostrazii-sibiu-pitesti-fost-suspendata-cauza-gandaci-document-1_5e1b1d4f5163ec42710408fa/index.html