A3 București - Ploiești - Brașov

A3 București - Ploiești - Brașov
0

Sens Unic pe FdG și pe Dimitrie Pompei ar fi cel mai bine… s-ar completa și ar fluidiza mult traficul. Pe FdG sens unic înspre A3 iar pe DP sens unic dinspre Petricani. Iar la intersecția cu Gara Herăstrău sens unic înspre FDG. Simpu și cu efect… zic eu.

Așadar, cei ce vin pe A3 fie vor face stânga, fie dreapta și apoi în giratoriu să intre pe DP.

Da, exact. :+1:

Pai de ce a fost, aceasta intarziere ?

Azi, sambata, ora 18, Waze raporteaza in continuare “trafic intens” pe FDG, dar la o privire atenta vedem viteza medie 18km/h, durata de parcurgere a strazii = 3 minute. Adica fara probleme dupa parerea mea. Dat fiind ca in intersectia cu Petricani + A3, FDG e cea mai mica strada, e normal sa aibe timp de semafor scurt (asa cum se pare ca se plang unii), si ca atare e normal sa se stea de 2-3-4 ori la semafor. Pe termen lung, daca nu se ia nici o masura (vezi propunerile mele + ale lui spooky de mai sus), atunci e clar ca iesirea din Pipera spre A3 trebuie facuta cu precadere pe Dimitrie Pompeiu > dreapta pe Petricani > stanga pe A3, pentru a evita timpul scurt de la semaforul de pe FDG. Sau pe Sos. Pipera, peste pod CF, Bd. Pipera din Voluntari, Str. Emil Racovita, intrare pe A3 prin nod Popasului.

Din centru din Bucuresti pentru A3 cea mai buna varianta va fi via Gherghitei sau via Petricani, in nici un caz prin Pipera.

La intersectia Gherghitei / Colentina / Fundeni as propune separarea timpilor de verde pe Sos. Colentina in cele doua directii, din cauza ca multa lume va face stanga. Acum e verde concomitent in ambele sensuri pe Sos. Colentina, se creeaza deja blocaje cu multele masini care vor stanga spre Fundeni, venind din nord, si cu masini care vor stanga venind din centru spre Andronache. Acum se adauga un flux masiv spre Gherghitei. Deci NEAPARAT trebuie verde separat pe Colentina pe cele 2 sensuri, astfel ca toata lumea sa plece fluent de la semafor atunci cand e verde, indiferent daca merge inainte, semi-stanga pe Andronache sau stanga pe Gherghitei. Cei de pe Gherghitei pot avea intermitent verde la dreapta tot timpul (cred ca asa si este).

Alta varianta de imbunatatire a intersectiei Gherghita/Colentina/Fundeni o vad intr-un sens unic pe Ghergita numai pe bucatica intre aceasta intersectia si intersectia cu Str. Fabrica de Gheata. Aceasta strada iese la Mc. Donalds Colentina, prin spatele blocurilor, astfel traficul care vine din Pipera + autostrada sa fie obligat sa o ia pe aceasta strada. Astfel la semaforul Gherghita/Colentina/Fundeni DISPARE TIMPUL ACORDAT CELOR DE PE GHERGHITEI, pentru ca ei nu mai exista, acolo nemai fiind posibil sa vina nimeni. Cine vrea neaparat sa ajunga totusi in intersectie venind de pe A3, poate sa faca stanga pe N. Zamfir, apoi P. Negulescu si Andronache. Atunci in intersectia Colentina/Gherghitei/Fundeni/Andronache raman 4 timpi: Colentina din sud, Colentina din nord, Andronache si Fundeni.

Deși este gata de aproape 2 ani de zile, nodul rutier de la Moara Vlăsiei nu a fost recepționat!

După mulți ani de așteptări autostrada A3 la intrare în București a fost deschisă traficului vineri seara, după multe ore de amânări.

Totuși, locuitorii din Balotești, Căciulați, Moara Vlăsiei nu se pot bucura de acești noi kilometri de drum pentru că nodul de la Moara Vlăsiei, ce permite intrarea și ieșirea înspre și dinspre Moara Vlăsiei, Căciulați, Balotești, a fost uitat să mai fie finalizat, atât de constructorul grec Aktor, cât și de CNAIR.

Recepția parțială de vineri nu a inclus și acest nod rutier, în ciuda faptului că inclusiv comunicatul de presă al CNAIR anunța vineri că: „Astăzi, 14.12.2018, reprezentanții CNAIR au recepționat lucrările la sectorul de autostradă București - Ploiești, km 0+000 (Intersecție Petricani) - km 3+325, Nod Centură București și Nod Moară Vlăsiei.”

Reamintim că în contract erau incluși, pe lângă cei 3 km de autostradă, 2 parcări (care încă nu sunt finalizate și nici recepționate) și 4 noduri rutiere: de la Petricani, Gherghiței, Popasului și Moara Vlăsiei.

În această seară am făcut o vizită la acest nod rutier, după ce dimineață am observat faptul că încă mai erau prezenți câțiva parapeți din beton, parapeți ce fuseseră mutați de locuitorii din zonă pentru a putea intra și ieși de pe autostradă.

Surpriza noastră a fost și mai mare: nu numai că parapeții vechi de beton nu fuseseră scoși, dar au fost aduși alții mai mari. Așa cum se poate vedea din pozele efectuate în această seară, urmele din zăpadă a utilajelor erau proaspete. Așadar, constructorul Aktor a blocat, din nou, accesul pe autostradă.

În plus, am constatat faptul că lipsește cel puțin o lisă din parapetul de protecție de pe breteaua de ieșire de pe autostradă (de pe sensul de București), precum și lipsa a câtorva indicatoare rutiere și a unui panou de informare deasupra aceleași bretele. Mai mult, de pe indicatoarele de informare de pe autostradă au fost înlăturate benzile negre care acopereau parțial indicatoarele, astfel că acum șoferii sunt induși în eroare cum că ar putea folosi ieșirea de pe autostradă în acel punct.

Cu toate aceste, în aceste momente asistăm la un circ politic în care Ministrul, încă în funcție, Lucian Șova, cel care l-a numit și l-a păstrat pe Directorul, încă în funcție, Narcis Neaga, îi face pe cei din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere „bufoni”, iar pe de cealaltă parte asistăm la războiul kilometrilor construiți în acest an versus kilometri inaugurați în acest an, care nici unii, nici alții adunați nu fac 100.

Reamintim Ministrului Șova că încă se află în funcție și se face responsabil, la unison cu Narcis Neaga de stadiul precar al infrastructurii din România.

Solicităm responsabililor din CNAIR să ia măsuri urgente în vederea remedierii problemelor de la acest nod rutier astfel încât acesta să fie deschis traficului în cel mai scurt timp!

Vă invităm să revedeți imaginile video din dronă, realizate ieri seară pe ninsoare și vânt intens, când s-a tăiat panglica la cei 6 km de autostradă urbană:

Curiozitate din partea unui necunoscator: De ce bucata de drum dintre sos. Petricani si sensul giratoriu (str. Gherghitei) este incadrata la nivel de autostrada (am vazut si pe filmari un indicator cu A3-KM 7 pe acea sectiune de drum)? Altfel spus, permit standardele unei autostrazi “aparitia” unui sens giratoriu in mijlocul acesteia?

Buna observatia, Cristi. Evident ca nu permit standardele. Probabil la un moment dat vor modifica si vor marca inceputul autostrazii abia dupa sensul giratoriu, iar bulevardul dintre Petricani si sensul giratoriu probabil va merge in administrarea primariei capitalei. Asa mi s-ar parea corect.

Eeeh, iatã cum apar /conflictele/ în trafic, fiindcã traficul, sãracul, si el este cam tot o chestie organicã, e pe bazã de masini, dar si pe bazã de soferi… :slightly_smiling_face:

Deci, atunci cãnd intri cu un flux, cât de cât constant din autostradã, într-o aglomerare/retzea oarecum haoticã în nodurile ei esentiale ADUCÄND BRUSC DISPERSIILE DIN A3 INTR-O INTERSECTIE (gen Petricani/FdG, sãraca de ea, si asimetricã, în plus…), eh, atunci acolo o sã tot fie blocaje care treptat se vor reverbera concentric spre urmãtoarele noduri din zonã.
Nu vã supãrati pe mine, dar în alte locuri (poate cu mai mult bun-simtz, inclusiv tehnic) poate nu s-ar fi “scumpit pe târâtze” si ar mai fi investit niste bani astfel ca sã nu ajungi la situatii de /conflict/ la nivel, adicã ar fi recurs în cele douã noduri , cu Str.Gherghitei si sos.Petricani, la iesiri-din-A3 denivelate fatzã de traficul urban de întâmpinare, astfel ca acestea SÄ NU INTRETAIE fluxul urban, ci sã li se “alãture” treptat pe aceste prime douã segmente, Gherghitei si Petricani, asa cum schitzasem zilele trecute ceva mai “sus”.

Deci, nici mãcar o zonã tampon de “preluare” din A3, în nord-estul orasului, nu s-au sinchisit sã facã mai “ca lumea”…
(…în compensatie, însã, ne oferã totusi ceva nou…, stand-up cu tzãran frustrat… :wink:)

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei pentru prognoză: “Luna asta vom termina proiectul de contract cu asocierea și o vom prezenta Guvernului. Anul viitor să înceapă construcția.”

Ca sa inteleaga toata lumea usor ce au de gand sa faca, acest PPP se poate compara cu un contract de leasing.

Avem un cost de constructie estimat la 1,4 miliarde. 25% din suma asta statul o da pe perioada constructiei, adica este avansul. Adica 0,35 miliarde.

Apoi avem rate de platit anual. Teoretic aici trebuia sa castige asocierea care cerea cea mai mica rata. Dar nu mai este decat un singur ofertant ramas in cursa. Rata este limitata la vreo 60 milioane euro anual. Durata 20 de ani. 0,060 x 20 = 1,2 miliarde.

Tot ca un fel de rate vor fi si incasarile din taxa. Putem estima la 20-30-40 de milioane € anual incasarile, mai ales ca vor sa incaseze taxa si pe Bucuresti-Ploiesti, deja construit. Punem 0,030 x 20 = 0,6 miliarde.

Si mai ramane rata finala. Cum care rata finala? Uite asta: “Dacă după cei 20 de ani prevăzuţi în contract constructorul nu-şi va recupera banii investiţi, statul român va plăti diferenţa. Plus toate cheltuielile de întreţinere, eventuala devalorizare a monedelor şi dobânzi.” (citat din articolul de mai sus). Adica dupa 20 de ani tragem linie si vedem ce a iesit. Pai cum, 0,35 + 1,2 + 0,6 nu fac deja oricum mai mult de 1,4? No no no. Nu asa se face. 1,4 e fara dobanzi, fara costuri de intretinere, fara devalorizare. Sa calculam groso modo: 1,4 - 0,35 = 1,05 miliarde, la asta se aplica dobanzi. Plauzibil ar fi ca. 10% la ce risc de tara avem, la cum se schimba pe la noi legile, etc… Pe 24 de ani = 1,05 * 0,1 * 10 + 1,05 * 0,1 * 14 / 2 = 1,785 miliarde. Atat fac dobanzile. Cum am calculat? Simplu, in primii 4 ani trebuie platite dobanzi la suma integrala, ca doar abia se lucreaza, apoi in urmatorii 6 ani se returneaza intai dobanzile, deci principalul ramane complet si se plateste dobanda la el, si abia in ultimii 14 ani principalul se tot reduce, pana ajunge la zero, deci in medie 50% (de aceea impartit la 2).
Intretinere? Vreo 20-25 milioane pe an (punem si Bucuresti-Ploiesti). 25*20=0,5 miliarde. Uitam de devalorizare deocamdata. TOTAL DE PLATA LA FINAL = 1,05 + 1,785 + 0,5 = 3,335 miliarde.

Din 3,3 miliarde scadem incasarile. Adica 1,2 + 0,6 = 1,8 miliarde.

3,3 - 1,8 = 1,5 miliarde.

Adica dupa 20 de ani, daca vrem ca autostrada sa devina a statului, trebuie ca statul sa mai scoata din buzunar 1,5 miliarde. MAI MULT DECAT COSTUL INITIAL DE CONSTRUCTIE. WOW.

Sau, asa mai prevede contractul, cei 1,5 miliarde ramasi de plata se vor reesalona sub forma de credit pe alti 10 sau 20 sau 30 ani. Plus costuri de intretinere, plus dobanzi, plus plus. Suma ramasa nu este inca estimata oficial, se va calcula atunci… pana atunci noi sa ne vedem de treaba. (daca incasarile din taxa vor fi mai mari, atunci ramane mai putin, asa se va argumenta oficial… ramane de vazut, nu-i asa?)

Si costul total al “leasing-ului”. Pai daca la final achitam pur si simplu rata finala de 1,5 miliarde, atunci costul total va fi:
0,35 + 3,30 = 3,65 miliarde.
Iar daca nu achitam imediat cei 1,5 miliarde, ci prelungim agonia, atunci mai mult …

In toate calculele de mai sus nu e pusa spaga. Nici ca intretinerea ar putea fi de proasta calitate, facturata insa la sume mari. Nu, totul este calculat ca si cum la aceasta afacere toata lumea este super super corecta!

Daca insa apelam la fonduri europene, platim doar 15% din cost, adica 15% din 1,4 miliarde = 0,21 miliarde.

FONDURI EUROPENE = 0,21 miliarde
PPP = 3,65 miliarde

DE 17 ORI MAI SCUMP CU PPP (atentie, repet, fara sa luam in calcul spagi sau intretinere deficitara sau conflicte juridice sau orice altceva). Cum preferati?

La calculul de mai sus criticii vor sari cu 2 probleme:

  1. UE nu plateste si exproprierile, nici mutarile de utilitati sau cercetarea arheologica. Astfel in final UE nu da real 85%, ci 85% din costurile eligibile. Corect. Doar ca si la PPP, cand vorbim de 1,4 miliarde aceste costuri nu sunt incluse, statul va trebui sa se ocupe separat de exproprieri, etc… Nu are cum vreo firma de constructii sa includa in cost exproprierile, alea nu au nici o legatura cu constructia si nu pot fi estimate de o firma de constructii.

  2. Da, dar la calculul PPP am pus si costurile de intretinere, iar la fonduri europene nu. Iarasi corect, dar: a) intretinerea facuta de stat se face cu aceleasi utilje ca si alte drumuri (utilaje existente), deci costuri mult mai mici b) daca nu se pune taxa cu porti de taxare, dispar costurile enorme ale acestor porti de taxare, cu angajati, sisteme electronice, curent, intretinere, etc… c) daca totusi se face taxare cu porti, taxa se poate ajusta cat sa acopere efectiv intretinerea, nici mai mult, nici mai putin, adica cost nul pentru stat si cost minim pentru soferi. d) IN VARIANTA PPP CU PORTI DE TAXARE MULTI VOR FOLOSI IN CONTINUARE DRUMUL VECHI, CAUZAND STATULUI ROMAN ALTE COSTURI SUPLIMENTARE COLATERALE, care in situatia fara taxa nu vor mai exista. Drumul vechi va fi slab circulat si atunci nu va necesita interventii pentru intretinere decat foarte rar, iar costuri pentru remodelare (de ex. pasaje in puncte de aglomerare) nu vor aparea.

Pe București-Brașov avem finanțare de la UE de 85%? Nu era 35%? E pe comprehensive, nu core…

Finantarea este peste tot 85%. Nu exista altceva. Sunt doar tot felul de idei lansate de adeptii PPP, adica oameni din guvern, care ii dau inainte cu ideea ca nu sunt bani.

Comarnic - Brasov face parte din Master Plan, este pe locul 3 ca prioritate la capitolul autostrazi. Tot ce este in Master Plan se finanteaza de UE 85%.

Pe primul loc este Pitesti - Sibiu, pe 2 este Bacau-Pascani, pe 12 Ploiesti - Comarnic. Pe 5 este Suplacu de Barcau - Bors, care este tot comprehensive, si pe care deja se lucreaza la granita cu Ungaria (primii 5 km) si e clar pe fonduri de coeziune 85%. La fel si Craiova-Pitesti este comprehensive, se lucreaza deja incipient, este licitat ca DX cu fonduri UE 85%.

@spooky, ti-am trimis pe telegram documentul cu master planul, tabelul de care vb e la pag 76.

Vor distruge si Valea Prahovei, sunt incapabili sã-si imagineze efectele lucrãrilor, pentru ãstia important e doar sã ajungã, cum-necum, la locul stiut de ei pentru grãtare… Dar efectele se vor vedea deja încã dela debutul organizãrii santierului, probabil traficul va si mai “duios” comparativ cu cel actual din weekend si vacantze.
Dar asta e cãnd decizia e în mâinile inconstientilor si a analfabetilor functionali în materie de probleme de infrastructurã si, mai ales, de mediu.
Dar ar trebui fãcut ceva, adicã arãtate urmãrile, pentru a nu putea sã sustinã ulterior cã nu au stiut.
…pãrerea mea…

Aveai tu o varianta . pentru acea autostrada . :thinking:

Da, am tot spus de alternativa pe care o vãd eu, dar dacã cei care decid nu vor sã tzinã cont de argumente…
Poate doar print-un noroc sã aparã un context favorabil…

Salut. Ce zici de aceste decizii luate de guvern ?
Construim prin PPP ; construim din fonduri guvernamentale…?:thinking:

E mult mai bine din fonduri guvernamentale. Fata de PPP o economie de cateva miliarde de euro. Doar ca doamna Dancila vrea o atribuire directa, fara licitatie… Asta nu merge. Inseamna ca noi, contribuabilii, nu vom sti niciodata daca banii nostri s-au cheltuit judicios, adica daca nu cumva era alta firma care sa faca mai ieftin (la aceleasi pretentii de calitate). UE interzice asta, legea romaneasca la fel.

Probabil proiectul trebuie ingropat, ca e cusut cu ata alba, si atunci a fost dus pe un fagas fara iesire. CSAT nu poate aproba asa ceva, nici nu tine de competenta sa.

Deci pa, aceasta autostrada. Aceste balbieli ne zapacesc de tot ; o facem , nu o facem…of

Pe lângă asta, așa cum ai zis și tu, eu cred că e vorba doar de un joc politic.

Pasează proiectul CSAT și președintelui României ca apoi să dea Dăncilă vina pe Iohannis, că el nu a vrut, că el a blocat proiectul aflat în faze „avansate” de negociere. Și așa vom avea popcorn pentru alegerile prezidențiale.